Vineri, 28 Iulie 2023 02:40

Se pregătesc modificări majore cardului de sănătate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se iau în calcul modificări majore în ceea ce privește cardul de sănătate. Premierul Marcel Ciolacu a dat ordinul! El i-a solicitat lui Alexandru Rafila ca CNAS sa prezinte un plan de acțiune prin care să se introducă o procedura nouă.

Mai exact, Marcel Ciolacu ar vrea ca eliberarea cardului de sănătate să se facă la nașterea copilului, odată cu stabilirea CNP-ului, nu la 18 ani ca până acum, susțin surse guvernamentale.

Conform surselor, miza acestei acțiuni este stoparea fraudelor legate de toate serviciile medicale fictive pentru îngrijirea mamei și copilului. În plus ar fi mai bine gestionată și situația concediilor medicale asociate.

Marcel Ciolacu vrea un raport privind concediile medicale

De altfel, la începutul lui iulie, Marcel Ciolacu și-a declarat mirarea legată de situația concediilor medicale din România. El a ținut să sublinieze că, potrivit datelor furnizate de CNAS, au fost mai multe concedii medicale decât numărul de angajaților de pe teritoriul țării.

Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția încă de la începutul lunii iulie că, în 2022, au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populație activă de 6 milioane de români, însemnând „vreo 140 de ani de nemuncă”, și că există „o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei”. 

„Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus atunci premierul.

Solicitare directă adresată CNAS

Marcel Ciolacu a mai arătat că „asta ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România”.

„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a mai spus Ciolacu.

Citit 472 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
831338

Autentificare