Miercuri, 17 Mai 2023 11:27

Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Această propunere se regăsește în viitorul program de guvernare al coaliției. De asemenea există și propuneri de stimulente pentru cei care aleg salariul în detrimentul pensiei.

Partidul Național Liberal este cel care propune în programul de guvernare ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozit pe venit, informează Antena3 CNN. Stimulente financiare pentru cei care rămân în câmpul muncii

În prezent, sunt scutite de impozit doar pensiile mai mici de 2.000 de lei. Iar liberalii vor ca angajații să rămână cât mai mult la muncă. Cei care vor alege să muncească, nu să iasă la pensie, vor beneficia de "stimulente financiare". Programul de guvernare al PNL prevede creșterea contribuțiilor individuale la Pilonul 2 de pensii, asta în condițiile în care se reduc contribuțiile de asigurări sociale.
Majorarea salariului minim

Un alt capitol important din programul de guvernare cu care merg la negocieri liberalii îi vizează pe salariați. PNL vrea să majoreze salariul minim care în prezent este 3000 de lei. Liberalii vor ca angajații care ocupă locuri de muncă înființate in urma atragerii fondurilor europene să fie scutiți de taxe timp de un an.

Românii care au 2 locuri de muncă nu mai plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă, potrivit programului de guvernare.

Mai mult decât atât, liberalii nu renunță și cer ca taxarea pentru contractele part-time să fie făcută pentru numărul de ore lucrate și nu la nivelul salariului minim, așa cum se întâmplă in prezent.

Ce promite PNL în programul de guvernare

  • Pensiile de până la 3.000 de lei să fie neimpozitate;
  • Pensii publice doar pe principiul contributivității;
  • Introducerea unui sistem de stimulente pentru pensionarii pentru limită de vârstă care doresc să rămână în activitate;
  • Promovarea activă a soluțiilor alternative de creștere a veniturilor la pensie;
  • Majorarea contribuțiilor individuale la Pilonul II de pensii, în contextul reducerii contribuțiilor de asigurări sociale

Ce vrea PNL să schimbe la salarii

  • Creşterea salariului minim
  • "Scutirea fiscală temporară" pentru 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților
  • Reducerea PROGRESIVĂ a asigurărilor sociale
  • 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;
  • 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obțin și venituri din salarii;
  • Contracte part-time impozitate la numărul de ore lucrate
Citit 832 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920485

Autentificare