Marți, 20 Iunie 2023 02:15

Indemnizație de șomaj pentru o categorie de elevi sau studenți

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce timp de 3 săptămână nu au fost la școală din cauza grevei profesorilor, iar cei care se pregătesc pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat nu au știut, până în ultima clipă. Când vor susține probele de examen, acum Guvernul vine cu o veste bună.

O anumită categorie de elevi și studenți vor primi lunar suma de 300 de lei dacă fac o cerere și îndeplinesc o condiție importantă. Este vorba despre absolvenții de liceu sau de facultate, care pot să intre în posesia unei indemnizații de șomaj. Aceștia trebuie să depună o cerere și să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă în maxim 60 de zile după ce au absolvit liceul sau facultatea.

Vârsta minimă trebuie să fie de 16 ani, iar Guvernul le oferă această sumă timp de 6 luni după ce și-au terminat studiile. Suma exactă este de 299 de lei și este 50% din indicatorul social de referință al asigurărilor de șomaj. Așadar, elevii și studenții trebuie să demonstreze că sunt în căutarea unui loc de muncă.

În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare date încheierii situației școlare, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ. 

Pentru a primi bursa de merit, elevii trebuie să obțină media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior.

Pentru elevii claselor a IX-a se ia în calcul media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a.

Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul are „Foarte Bine“ la toate disciplinele și nu are mai mult de 20 de absențe nemotivate.

În anul școlar 2023-2024, bursele vor fi mai mari, conform proiectelor legilor Educației. Bursa socială și cea de merit vor crește, însă va dispărea bursa de performanță.

Bursa socială este în prezent de 200 de lei, însă va fi mărită la 300 de lei în anul școlar 2023-2024.

Bursa de merit este și ea în valoare de 200 de lei, însă va fi mărită la 450 de lei. Ministerul Educației spune că valoarea minimă a burselor și criteriile de acordare se reglementează prin ordin de ministru.

Cuantumul minim al burselor vor fi adoptate la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.

Iată cum vor crește bursele în anul școlar 2023-2024:

bursă de merit – 450 lei/lună;

bursă socială – 300 lei/lună;

bursă tehnologică – 300 lei/lună;

bursa de excelență olimpică I / internațională – 1.000 lei/lună;

bursa de excelență olimpică II / națională – 700 lei/lună.

După decizia Guvernului, studenții și elevii vor primi 300 de lei pe lună dacă îndeplinesc anumite condiții.

Citit 379 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
831337

Autentificare