Sâmbătă, 02 Martie 2019 02:43

“Sănătate pentru toţi” –Arsură la stomac

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Descriere

Senzaţii dureroase asemănătoare unor arsuri resimţite în partea superioară a abdomenului care uneori iradiază în spatele sternului şi, de obicei, apar după mese, după un efort fizic intens sau după o dietă consistentă în carne, lipide şi dulciuri, ori în timpul nopţii, când eşti culcat.

Arsurile îţi creează o stare de disconfort profund, îţi strică buna dispoziţie şi uneori le poţi confunda cu durerea de inimă. Atunci când sunt extrem de intense amintesc de infarctul miocradic.

Arsura de la stomac poate fi resimţită în mai multe feluri:

• arsură în piept, chiar în spatele sternului ce poate dura de la câteva minute la câteva ore

• durere în piept

• senzaţie de ardere în gât sau senzaţia de lichid cald, acid sau sărat în partea din spatele gâtului

• senzaţie de a avea resturi alimentare lipite undeva în mijlocul pieptului sau în mijlocul gâtului

Pirozisul, după cum este denumită arsura în termeni medicali, întruchipează multe feţe şi poate fi destul de greu de tratat. El este simptomul pentru boala de reflux gastroesofagian – patologie individuală care descrie agresiunea acidă a sucului gastric asupra mucoasei esofagiene. Adică, sucul gastric din interiorul stomacului ajunge în esofag, dar esofagul are un pH mult mai crescut decât stomacul şi, astfel, sucul gastric arde chimic mucoasa esofagiană.

Dacă fenomenul acesta continuă în mod constant pot exista implicaţii la nivelul vaselor sanvine din mucoasă – sângerări digestive care se pot manifesta prin vărsături cu sânge. Pentru că se fac confuzii mari între cele două probleme medicale - fiind foarte asemănătoare şi ambele cu o locaţie imprecisă - este bine să cunoşti acele câteva elemente care fac diferenţa. De multe ori, un infarct miocardic a fost confundat cu un ulcer perforat sau invers.

În primul rând trebuie să-ţi adresezi trei întrebări concrete: transpiri?, ai palpitaţii, respiri greu? Dacă răspunzi afirmativ la cele trei întrebări cel mai indicat este să consulţi un medic pentru a exclude o eventuală problemă cardiacă.

Un posibil atac de cord se diferenţiază de o arsură gastrică prin simptome în plus care înrăutăţesc starea generală a organismului:

- o durere surdă în sau aproape de centrul pieptului

- sentimentul că te strânge o centură în jurul pieptului- ameţeală

- presiune bruscă pe piept care se agravează rapid

- durere extinsă la umeri, gât, maxilar, braţe

- transpiraţie, uneori înceţoşarea privirii

- respiraţie îngreunată brusc

În această situaţie este afectată şi inima: presiune sanguină scăzută, bradicardie, mai puţin decât 60 de bătăi pe minut. Se poate suferi şi de perioade lungi de amenoree sau de diminuarea percepţiei durerii.

Simptome care apar în cazul bolii de reflux gastroesofagian:

• Durere ascuţită sau senzaşie de arsură la nivelul toracelui, care se agravează după masă, la aplecare sau cînd persoana se întinde în poziţie orizontală;

• Senzaţie de constricţie la nivelul tocelui sau părţii superioare a abdomenului care trezeşte bolnavul din somn în cursul nopţii;

• Regurgitaţie (întoarcerea fluidelor gastrice în cavitatea bucală);

• Greaţă;

• DificultăţI la deglutiţie (inghiţire);

• Răguşeală (mai ales dimineaţa);• Dureri în gât;• Tuse, wheezing (respiraţie şuierătoare) sau încercarea repetată de a curăţa gâtul;• Ercutaţii (eliminare gazelor pe gură, râgâit);• Apariţia recurentă a unui gust acru sau amar în gură;

Citit 1497 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 13:17

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
983335

Autentificare