Imprimă această pagină
Miercuri, 06 Februarie 2019 18:01

Primării fără primari

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În trei localităţi din judeţul Olt, primăriile sunt conduse de viceprimari după ce edilii au fost demişi din funcţie din motive de incompatibilitate sau au decedat.

Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, a declarat că este vorba despre localităţile Fărcaşele, Ghimpeţeni şi Drăghiceni.„În 2018, avem un mandat de primar încetat în urma decesului primarului de la Fărcaşele. Transmitem lunar adresă către Autoritatea Electorală Permanentă pentru primarul de la Ghimpeţeni şi de la Drăghiceni. Cu acesta din urmă suntem în instanţă. Referitor la aleşii locali, au fost demise 21 de ordine ale prefectului judeţului Olt, până la această dată au fost atacate în instanţa de contencios administrativ cinci ordine, acestea fiind în curs de soluţionare pe rolul instanţei de judecată”, a afirmat Neacşu.

Primarul comunei oltene Fărcaşele, Marin Tudor, a murit, în iunie 2018, la vârsta de 63 de ani, din cauza unei boli necruţătoare. Tudor se afla la cel de al doilea mandat de primar, conducerea comunei Fărcaşele fiind preluată de viceprimarul Viorel Vladu.Primarul comunei Ghimpeţeni, Dan Constantin Dobre, a fost demis prin ordin de prefect de către Instituția Prefectului județului Olt pe 5 decembrie 2017, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate.Fostul primarul a fost acuzat în 2014 de incompatibilitate pentru că, începând cu data de 28 iunie 2012, a deţinut simultan cu funcţia de primar şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Edilul a pierdut procesul cu ANI inițial la Curtea de Apel Craiova şi a făcut recurs la Înalta

Curte, care a menținut decizia.Atribuțiile de primar au fost preluate la Ghimpețeni de către viceprimarul Mihai Anghel.La Ghimpețeni, nu numai edilul Dobre a avut probleme cu ANI, ci și fostul viceprimar Ilie Gabriel Terci, depistat în incompatibilitate în 2015. Potrivit ANI, Terci s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iulie 2013 – 27 ianuarie 2014 întrucât a deținut simultan atât funcția de viceprimar al comunei Ghimpeţeni, cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Terci Ilie Gabriel PFA”, încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003.

Demis a fost şi primarul din Drăghiceni, Ştefan Viorel Şoancă, pentru că, potrivit unui comunicat de presă remis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016, el a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul SC Geoşel Măceşanu SRL, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.Totodată, primarul comunei Drăghiceni, Ştefan Viorel Şoancă, a fost reţinut pe 30 martie 2017, el fiind cercetat într-un dosar de abuz în serviciu şi delapidare instrumentat de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.
Acesta a contestat demiterea în instanţă, procesul fiind pe rol.

Citit 1558 ori