Miercuri, 08 Iunie 2022 10:29

Veste bună, se dau trei salarii la ieşirea din sistem

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială vor putea beneficia, la ieșirea din sistem, de o indemnizație unică cu valoarea a trei salarii minime brute, potrivit unui proiect de lege pus luni în dezbatere publică la Senat. În plus, cu un an înainte de părăsirea sistemului de protecție specială, autoritățile vor trebui să-i sprijine în efortul de a găsi un loc de muncă și unul de cazare. Este vorba despre acei tineri care dintr-un motiv sau altul au fost puși sub protecție specială și care ies din acest sistem.

Inițiativa mai prevede că acești tineri vor trebui asistați de autorități pentru a-i ajuta să își găsească un loc de muncă plătit cu salarii atractive, cu un an înainte de ieșire acestora din sistem. Scopul acestei noi propuneri legislative care a fost înaintată la Senat și care completează și modifică Legea 272/2004 este de a îmbunătăți legislația din domeniul privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.Proiectul, prezentat mai sus, prevede că tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială vor avea dreptul, la ieşirea din acest sistem, la o indemnizaţie care se va acorda o singură dată și al cărei cuantum va reprezenta de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Așadar, ținând cont de faptul că în prezent salariul minim este de 2.550 de lei, valoarea indemnizației pe care tinerii o vor primi ar fi de 7.650 de lei, echivalentulk a trei salarii. Apoi, tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, vor putea opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR (în prezent, aproximativ 2.500 de lei), notează Avocatnet. Totodată, aceștia vor putea primi această indemnizație până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care vor dovedi că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.

Această nouă inițiativă legislativă mai prevede și obligaţia direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de a-i sprijini pe aceşti tineri în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare, chiar înainte de termenul stabilit de lege pentru ieşirea din sistem, respectiv în ultimul an petrecut acolo.Dacă nu se vor conforma viitoarei reguli, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului vor risca amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei.

Citit 856 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
920131

Autentificare