Marți, 28 Iunie 2022 10:58

Noi modificări în Codul Muncii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salariații vor putea cere mutarea pe un loc de muncă mai sigur, concediu de îngrijitor sau să fie lăsați să lipsească de la muncă pentru urgențe familiale. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ care va modifica Codul Muncii. Conform documentului care transpune în legislația românească două directive europene, salariații vor beneficia de mai multe drepturi.

Pe de altă parte, angajatorii nu vor putea să-i concedieze pe cei care solicită aceste drepturi. Codul Muncii urmează să fie modificat printr-un proiect de lege, aflat în dezbatere la Senat, care transpune în legislația românească două directive europene. În baza acestor modificări, salariații vor avea mai multe drepturi, iar angajatorii vor fi obligați să le respecte. 

Proiectul de lege va introduce în Codul muncii dreptul ca salariatul să poată cere, după o vechime de șase luni și după finalizarea perioadei de probă, mutarea pe un alt post, dacă este disponibil. Acest transfer poate fi solicitat de angajați pentru a lucra într-un post mai sigur, în condiții mai bune de muncă. De menționat că salariații pot solicita acest lucru, dar angajatorii nu sunt obligați să le accepte cererea. Ei au obligația, însă, de a-și motiva refuzul sau acceptul, în scris, în 30 de zile. Modificările mai prevăd ca angajații să poată cere concediu de îngrijitor pentru a supraveghea persoane aflate în grijă, dar și posibilitatea de a absenta de la locul de muncă în cazul apariției unor urgențe familiale. Un nou concediu de 10 zile pe an, în afară de cel de drept, îl pot lua românii care au o urgență sau trebuie să îngrijească un membru al familiei.

Citit 751 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905676

Autentificare