Miercuri, 25 Ianuarie 2023 08:35

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre o nouă majorare a pensiilor: ‘Să vedem în ce perioadă de timp România își va permite să suporte acest impact bugetar’

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre plata pensiilor pentru pensionarii români și despre posibilitatea unei noi majorări.

Întrebat dacă și când scăpăm de plafonul care a blocat Guvernul să aplice o creștere mai mare a pensiilor, Marius Budăi a declarat: 

„Discutăm de acel procent nenorocit. Un procent trecut fără nicio analiză în spate, fără pic de responsabilitate, un procent anti-românesc și împotriva părinților și bunicilor noștri, nu numai pentru cei de acum, ci și pentru generațiile viitoare. Aceste lucruri se vor îndrepta, vor continua în dinamica discuțiilor pe care le purtăm permanent, atât la nivel politic, la nivel de comisari, la nivel de europarlamentari, la nivel politic cu Comisia Europeană.

Eu de când am preluat pentru a doua oară acest mandat nu am renunțat la acest război. La noi guvernanții de atunci, un guvern de dreapta, s-au gândit că cetățenii români trebuie să fie săraci până în 2070. Dacă plata pensiilor în UE e în jur de 12,5-13%, iată că mai ales cei din partea USR s-au gândit că 9,4, deci cu trei procente în jos, românii trebuie să fie mai săraci. Nu știu dacă în România vom ajunge să creem politici, nu trebuie să fim la nivelul UE”, a spus ministrul Muncii. 

Marius Budăi a explicat și când ar putea să se aștepte pensionarii la o nouă majorare a pensiilor. 

„Când am deschis acest război, ne-am gândit la rezolvarea inechităților din sistem, în paralel cu majorarea pensiilor. Iar rezolvarea inechităților din sistem am spus-o și o repet, nu se poate face decât în doi pași: să avem o legislație și noi aveam o legislație, dar, din păcate, s-au gândit aceiași oameni care au vrut să lase cetățenii români să o pună între paranteze până se implementează PNRR. Iar pasul doi e impactul financiar. Cel necesar pentru rezolvarea inechităților nu e tocmai mic, de aia ar depăși acest 9,4. Trebuie să vedem și în ce perioadă de timp acest impact își poate permite România să-l suporte din punct de vedere financiar”, a declarat ministrul la România Tv.

La Ministerul Muncii se lucrează la o nouă lege a pensiilor. Întrebat ce modificări vor fi făcute și ce se întâmplă cu formula de calcul, ministrul Muncii a afirmat:

„Dacă noi n-am fi fost acum în imposibilitatea să trecem la calcule și trebuie să studiem formula, calculul pensiilor ar fi fost terminat. Să vedem în ce perioadă de timp România își va permite să suporte acest impact bugetar. Acest diferite scenarii, lucrăm, am găsit și lucruri pe care le putem îmbunătăți. Discutăm în continuare”. 

Pensionarii cu pensii de peste 4000 de lei au plătit ilegal contribuția la sistemul de sănătate. Cum se returnează banii și ce se întâmplă cu plata pensiilor?

„Am luat decizia să plătim pensia pentru luna ianuarie. Decizia Curții Constituționale a venit după tipărirea cupoanelor și calculul pensiilor pentru ianurie. Din februarie vom restitui sumele reținute în ianuarie și din februarie nu vom mai opri această contribuție. Luni e convocată deja o discuție la Ministerul Muncii”, a continuat Budăi.

Citit 720 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905307

Autentificare