Miercuri, 03 August 2022 11:09

Legea pensiilor militarilor se schimbă din temelii!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Apărării a explicat că în această săptămână va trece prin Guvern un document „extrem de important”, care definește statutul militarilor în societate, cu modificările necesare pentru perioada curentă.

„Săptămâna aceasta vom trece, probabil, prin guvern și statutul militarului, care este un document extrem de important, care definește statutul militarilor în societate, cu modificările necesare pentru această perioadă, să sperăm că și oamenii își vor da seama că pentru păstrarea demnității de militar este nevoie să investim mai mult”, a declarat Vasile Dîncu la Realitatea Plus. 

În acest context, ministrul a explicat că țara noastră a pierdut în ultimii ani mulți militari și specialiști. Potrivit celor spuse de Vasile Dîncu, există o competiție cu mediul privat, însă situația ar putea fi remediată până la finalul anului.

„Am câteva proiecte care se vor finaliza în această toamnă și în care sper să egalizăm niște lucruri care pentru pensiile miliarilor sunt inechitabile. De exemplu, un general care a ieșit la pensie în urmă cu 15 ani are o pensie echivalentă cu cea a unui maior de acum, lucruri care sunt incorecte și care trebuie remediate.

Am creat și un grup la cabinetul meu, prin care ținem legătură cu toate asociațiile rezerviștilor. Sunt sigur că anul acesta vom reuși să finalizam cele mai multe elemente legate de birocrația procesului, o birocrație care, din păcate, i-a demoralizat și pe militari. 

Din păcate, în ultimii ani am pierdut mulți militari sau specialiști prin demisii, și acum sunt multe demisii, fiindcă există o competiție cu mediul privat, un specialist pe care l-ai format în armată dar care nu reușește să găsească acolo un climat propice și nici un venit mulțumitor va pleca. Se sperăm că vom remedia până la finalul anului toate aceste lucruri și să modernizăm”, a completat Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul a spus că pensiile militare nu sunt „în niciun fel în pericol”. Totodată, Vasile Dîncu a ținut să sublinieze faptul că acestea sunt complet diferite față de cele speciale.

„Oamenii cred că sunt salarii mari, că sunt pensii speciale, acest lucru nu este real. Este vorba de pensii ocupaționale, prin care statul plătește recunoștința față de privațiunile și condiționările pe care militarul le-a suferit de-l lungul carierei, iar statul trebuie să contribuie, gândiți-vă că un militar nu este niciodată stabil, se mută mereu cu familia, că nu poate avea o afacere.

Pensiile militare nu sunt în niciun fel de pericol. Noi vom discuta și la Bruxelles, dacă estre cazul, eu nu pot accepta situația, iar ministrul Muncii într-un fel a moștenit o situație ingrată, în care un fost ministru a încercat să garanteze pentru niște împrumuturi din PNRR cu promisiunea că se vor reduce toate pensiile speciale, incluzând aici și pensiile militare, care nu sunt speciale”, a mai spus Vasile Dîncu la Realitatea Plus.

Citit 832 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906059

Autentificare