Joi, 12 Mai 2022 00:26

CNAS implementează proiectele eDES şi SIGMA SMART pentru pacienți

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că este vorba despre programul SIGMA Smart, care va informatiza tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical.Mai mult, Adela Cojan a explicat că circuitul şi navigarea la serviciile medicale a pacientului „şi mai ales a pacientului grav bolnav” va fi mult mai ușoară iar acesta va avea posibilitatea să își îmbunătăţească şi calitatea diagnosticului.

“Urmează ca, în baza unui proiect finanţat din fonduri europene, bazele de date medicale ale pacienţilor să se extindă de la medicina de familie şi spitale către toate segmentele de asistenţă medicală. Totodată, suntem interesaţi să informatizăm tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical. Este un alt proiect pe care l-am câştigat, care a trecut prin toate furcile caudine ale aprobărilor şi suntem în curs de implementare a lui.

Se numeşte programul SIGMA Smart, care va informatiza tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical şi care va înlesni mult circuitul şi navigarea pacientului şi mai ales a pacientului grav bolnav, cu o boală cu impact în viaţa sa socială şi o boală costisitoare, la serviciile medicale, permiţând medicului să îşi îmbunătăţească şi calitatea diagnosticului, pentru că printr-o simplă apăsare de buton nu va mai fi nevoie să pună întrebări multiple pacientului ca să afle istoricul medical”, a declarat Adela Cojan.

otrivit acesteia, cu permisiunea pacientului, medicul va avea acces la istoricul medical astfel încât continuitatea îngrijirilor acestuia să fie una benefică pentru evoluţia bolii. 

“Suntem conştienţi că, prin dezvoltarea acestei palete informatizate în sectorul de sănătate, la un moment dat se poate ajunge inclusiv la cartografierea populaţiei în legătură cu stofa genetică a poporului nostru şi a fiecărui cetăţean, cu respectarea criteriilor de confidenţialitate”, a completat reprezentantul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

Guvernul menţionează că SIGMA SMART are drept obiectiv dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea pe suport electronic a documentelor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate referitoare la:

certificatele de concediu medical;

 biletele de trimitere pentru ambulatoriul de specialitate (specialităţi clinice, paraclinice, medicină dentară) şi pentru internare în regim de spitalizare de zi sau continuă;

scrisorile medicale;

 recomandările privind îngrijirile medicale la domiciliu;

recomandările privind acordarea dispozitivelor medicale;

 

Citit 927 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
906552

Autentificare