Prima pagină

Prima pagină (1011)

Experiența Ucenic Electrician se mută în natură: dezvoltare și o nouă atestare internațională în Tabăra de Aventură oferită de ADREM și EnergoBit

Clopoțelul a sunat! Vacanța mare, cea mult așteptată poate să înceapă! Pentru a o primi cum se cuvine, într-un mod inedit, așa cum a fost întregul parcurs al Ucenicilor Electricieni în acest an școlar, 30 de elevi și 8 adulți din programul The Duke of Edinburgh's International Award România și-au pus rucsacul pe umăr și au plecat în Tabăra de Aventură.

Calificare nouă pentru cei mai activi mentori din programul Award

Colaborarea dintre Distribuție Oltenia, ADREM  și EnergoBit , prin parteneriatul cu Fundația The Duke of Edinburgh a adus în liceele Ucenic Electrician dorința de aventură, setea de cunoaștere și de a încerca activităţi noi sau de a-şi dezvolta competenţele pe care le au dobândit în ultimul an. 

“Secțiunea de aventură este o provocare menită să îţi depăşeşti limitele şi fricile de necunoscut şi totodată o oportunitate de a petrece timp în natură pentru câteva zile şi de a descoperi locuri extraordinare, din România şi din străinătate. Expediţia are mereu un scop, precum cartografierea locurilor uitate, colecţionarea de plante într-un ierbar sau traversarea întregii secţiuni al unui râu. Iar pentru cei aproape 60 de tineri și adulți care au participat în perioada 17-19 iunie la activitățile organizate alături de partenerii noștri de la Outward Bound Romania, a venit cu multe noutăți. Ne bucurăm că tinerii Ucenici și mentorii lor au facut parte dintr-o echipă şi au petrecut câteva zile în natură, împreună cu prietenii și lideri experimentați care au oferit tot sprijinul de care au avut nevoie.”, Carmen Dragomir, The Duke of Edinburgh's International Award România

Dincolo de bucuria de a petrece timp în natură alături de elevii lor, 8 lideri au obținut o nouă calificare, cea de Supraveghetor/ Evaluator.

“Tabăra de aventură – ce lucru minunat! Am plecat cu speranța revederii! A fost frumos, un sfârșit de an pe cinste, cu activități antrenante, momente unice, suspans și provocări! Am cunoscut oameni minunați, organizatori, participanți! MULȚUMIM! Noua certificare obținută ne este de mare ajutor în dosarul nostru personal și suntem recunoscători pentru această oportunitate.” Gabor Camelia & Maria Slivilescu, coordonatori, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Drobeta Turnu Severin.

Jocuri şi exerciţii interactive de teambuilding, ateliere de orientare cu hartă şi busolă, prim ajutor și echipament montan, activități în grădina de corzi, reconectarea cu natura și expediții montane, alături Ourward Bound Romania.

În perioada 17-19 iunie, la Sovata, cei 30 de Ucenici Electricieni au încercat activități noi și au devenit alături de alți tineri de aceeași vârstă, aventurieri cu acte în regulă. Împreună au învățat valoarea echipei, importanța inițiativei și au marcat încheierea unui nou ciclu din viața lor de ucenici.

“Am avut parte de una dintre cele mai frumoase experiențe turistice la Sovata, jud. Mureș, loc în care nu am fost niciodată! Am avut ocazia să explorăm în amănunt localitatea Sovata și împrejurimile - Turnul Belvedere, cu o înălțime de 28 metri, de unde se poate admira întreaga zonă; Lacul Ursu, Lacul Aluniș, Lacul Mierlei - ascuns în pădure și amenajat pentru picnic și relaxare. Au fost tot felul de activități, din care cel mai mult mi-a placut cățăratul în grădina de corzi. A fost foarte frumos!” - Popa Alexandru, Ucenic Electrician

Alături de partenerii noștri asigurăm activități menite să le ofere celor 300 de Ucenici succesul deplin în viitoarea carieră aleasă. Pentru mai multe detalii despre proiectul Ucenic Electrician accesați: https://ucenicelectrician.ro/. 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a publicat pe pagina sa de internet Ghidul solicitantului pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol prin submăsura 9.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, pentru pregătirea proiectelor care vor fi depuse în cadrul sesiunii de primire a cererilor de finanțare din acest an.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre noua lege a pensiilor și ce se va întâmpla cu veniturile pensionarilor români.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a declarat că inechităţile din sistemul de pensii, pe care România s-a angajat prin PNRR să le elimine, vin din faptul că în ambele legi anterioare modul de calcul a fost mult complicat inutil, iar acesta ar trebui, din punctul său de vedere, simplificat prin eliminarea stagiilor de cotizare, rămânând doar să se înmulţească valoarea punctului de pensie cu numărul anilor de contibuţie. 

Distribuţie Oltenia avertizează că nerespectarea normelor de siguranță din preajma rețelelor electrice reprezintă PERICOL de rănire gravă sau deces

Orice intervenție neautorizată în instalațiile electrice de distribuție sau în culoarul de siguranță al acestora, precum și utilizarea unor instalații improvizate pentru sustragerea de energie electrică pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a făcut anunțul pe care toată lumea îl aștepta. Această categorie de copii va primi alocații mai mari. Citește în continuare, pentru a afla toate detaliile care te interesează. La ce sumă ar putea ajunge alocația lunară.

Marți, 28 Iunie 2022 10:58

Noi modificări în Codul Muncii

Salariații vor putea cere mutarea pe un loc de muncă mai sigur, concediu de îngrijitor sau să fie lăsați să lipsească de la muncă pentru urgențe familiale. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ care va modifica Codul Muncii. Conform documentului care transpune în legislația românească două directive europene, salariații vor beneficia de mai multe drepturi.

Coaliția de guvernare a stabilit instituirea unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de trei luni, începând din luna iulie. 

Proiectul de lege, ce merge acum la promulgare, prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice. 

Proiectul de lege privind creșterea salariilor nete a trecut tacit de Senat, nefiind dezbătut și votat în termenul legal.  Prin acest proiect parlamentarii vor să schimbe modul în care se acordă deducerile personale salariaților, astfel încât dările la stat să scadă, iar salariile nete ale acestora să crească. 

Echipa CEZ reunește pe noua platformă www.energiepentrubine.ro inițiativele sale care aduc soluții pentru sănătate & wellbeing, educație, mediu și dezvoltare regională în comunitățile din sudul României. Proiectată ca o Călătorie a Binelui, aceasta configurează ariile strategice de implicare, parteneriatele și voluntariatul, elemente care au pus bazele primului proiect de CSR – Maratonul Olteniei

În caz de război, firmele și persoanele fizice care fac speculă și concurență neloială vor fi sancționate de către autorități, conform unei OUG publicată în Monitorul oficial. (Vezi amenzile în partea a doua a textului).

În anul școlar 2022-2023, programul Ucenic Electrician rămâne o alternativă pe care tinerii de clasa a VIII-a se pot baza, oferind reperele pentru un viitor profesional sigur. În perioada 4-8 iulie, respectiv 26-28 iulie 2022, absolvenții de clasa a VIII-a pot alege o specializare în domeniul electric, susținută de proiectul Ucenic Electrician în județele partenere: Argeș, Dolj, Gorj, Teleorman, Mehedinți, Vâlcea, Olt. 

Mai mulţi parlamentari ai coaliţiei de guvernare au pregătit un proiect de lege pentru a corecta oinechitate existentă în Legea pensiilor. Proiectul depus la Senat prevede ca și dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, potrivit avocatnet.ro.

Un proiect de lege care se află, momentan, la dezbatere în Senat, aduce noi modificări legislative Codului rutier. Vizați sunt cu precădere tinerii care vor să obțină dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. În rândurile de mai jos detaliem toate măsurile propuse de autorități. 

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind suspendarea ocupării posturilor vacante din instituţiile publice centrale şi locale începând cu 1 iulie anul acesta. Potrivit proiectului de OUG, în perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 şi data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineat (1) punctul 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi din instituţiile publice locale, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineat (1) punctul.39 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Chiar dacă preţurile la energie sunt plafonate, după încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27 vor intra în vigoare noile tarife, iar sfatul meu e să citiţi cu atenţie factura şi să aveţi grijă ce contracte veţi semna cu furnizorii care vin cu oferte noi, a atenţionat, miercuri, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică - HENRO, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale "Critical Infrastructure Protection Forum" (CIP Forum V 2022). 

Miercuri, 15 Iunie 2022 10:56

Reguli noi la examenul pentru permisul auto

Cei care vor să își obțină permisul de conducere în România trebuie să știe că regulile acestui examen ar putea fi schimbate. Astfel, potrivit unui proiect de lege, instructorul auto ar trebui să participe, alături de polițișt, la examen. 

Românii vor să facă proteste în toată țara la finalul lunii iunie după explozia de prețuri la carburanți. Organizatorii spun că situația este „inadmisibilă”. La finalul lunii iunie se vor organiza proteste în toată țara împotriva prețului mare la carburanți. 

În urma implementării Legii dialogului social, care asigură dialogul sincer și transparent între angajator și angajat (și invers), Guvernul va veni cu o serie de măsuri de sprijin pentru lucrătorii din mediul privat, astfel încât să poată avea loc majorarea salariilor acestora.

Tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială vor putea beneficia, la ieșirea din sistem, de o indemnizație unică cu valoarea a trei salarii minime brute, potrivit unui proiect de lege pus luni în dezbatere publică la Senat. În plus, cu un an înainte de părăsirea sistemului de protecție specială, autoritățile vor trebui să-i sprijine în efortul de a găsi un loc de muncă și unul de cazare. Este vorba despre acei tineri care dintr-un motiv sau altul au fost puși sub protecție specială și care ies din acest sistem.

CEZ și Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina inaugurează Curtea cu tei și organizează primul eveniment de teatru dedicat elevilor 

După Codul Fiscal, și Codul Muncii din România trebuie să fie supus modificărilor. Toate schimbările ce urmează a fi integrate prin intermediul a două directive europene trebuie să fie implementate până pe data de 1 august, a anunțat șeful Ministerului Muncii, Marius Budăi. 

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, prin ordonanţă de urgenţă, acordarea, în luna iulie, a unui ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Centrele de Relații cu Clienții CEZ Vânzare nu vor avea program de lucru cu publicul în data de 01 iunie 2022, reluându-și activitatea în data de 02 iunie 2022

Centrele de Relații cu Utilizatorii Distribuție Oltenia nu vor avea program de lucru cu publicul în data de 01 

iunie 2022, reluându-și activitatea în data de 02 iunie 2022

Pagina 1 din 35