Plantarea in camp a tomatelor are loc, esalonat, in 2-3 epoci, in perioada 1 mai – 10 iunie, iar semanatul direct in camp pana in 20 mai.
Soiurile de tomate cultivate in Romania pentru stare proaspata si industrializare, avand port pitic, semi-inalt si inalt, cultivate nepalisate sunt: Angelina VP, Arges11, Arges 16, Arges 20, Arges 123, Carisma, Carolina, Costate 21, Costate 23, Eclipsette, Ema de Buzau, Galilea, Kalina, Parris, Pink Solution, Rila, Siriana, Smarald, Yarden Sonia de Buzau (pentru consum proaspat), Chihlimbar, Cluj 80, Drops, Elisabeta, Florina 44, Naty (pentru consum proaspat si industrializare), Buzau 4, Darsirius, Ruxandra, Raluca, Pontica, Padureanca, Kristinica (pentru industrializare).
Soiul de tomate Chihlimbar a fost creat de SCDL Buzau. Tipul de crestere al plantei este determinat. Portul frunzei este semiaplecat. Fructul este foarte mare. Forma fructului in sectiune longitudinala este turtita. Culoarea fructului la maturitatea de recoltare si a cavitatii seminale este portocalie. Fructul are fermitatea medie. Perioada infloritului este timpurie si a maturitatii de recoltare este tarzie. Fructele sunt pentru consum in stare proaspata si prelucrare industriala.
Plantarea rasadului de tomate se face manual sau mecanizat cu masina de plantat romaneasca. Plantatul se face la straturi ridicate la distanta de 50 cm intre randuri si 30 cm pe rand, pentru desimea de 50 mii plante/ha.
In varianta bazata pe mecanizare integrala a operatiunilor de la pregatit teren pana la recoltare cu combina, tehnologia difera putin fata de aceea a culturii de vara-toamna produsa prin rasad. Se utilizeaza in exclusivitate soiuri cu crestere determinata si semideterminata. Norma de samanta este de 1,5 kg/ha. Desimea culturii este de 57 mii plante/ha, distribuite pe straturi inalte cu coronament de 94 cm, la distanta de 40 cm intre randuri si 25 cm pe rand.

Sâmbătă, 18 Mai 2019 03:00

Cultura castraveților de vară

Cultura castravetilor de vara se insamnteaza cand in sol la adancimea de semanat se realizeaza 14 grade C, cu tendinta de crestere in zile urmatoare. Calendaristic, semanatul castravetilor incepe la sfarsitul lui aprilie si se termina pana la 5 mai.
Soiurile recomandate pentru cultura de castraveti sunt: Adelaide, Baronet, Clored, Codrut, Crisan, Etiquette, Geroy, Mapamond, Nirvana, Odette, Perth, Slanic, Triumf, etc. Aceste soiuri pot fi cultivate cu bune rezultate in toate zonele de cultura pentru castraveti.
Soiul de castravete Odette este declarat hibrid F1 si a fost creat la firma Wing Seed b.v., Olanda. Tipul de crestere al plantei este nedeterminat. Lungimea fructului este mare si raportul lungime/diametru este mijlociu. Forma predominanta a bazei fructului, la maturitatea comerciala, este obtuza si culoarea de baza a fructului este verde mediu spre inchis. Fructul prezinta dungi, de intensitate puternica. Perioada de dezvoltare a florilor femele este timpurie. Fructele de castravete Odette sunt destinate pentru consum in stare proaspata si industrializare.
Pentru cultura de castraveti, densitatea optima este de 35 mii plante/ha la soiurile pentru salata si de 150 mii plante/ha la soiurile tip Cornison. Distributia semintelor se face cu semanatorile SPC-6: intr-un rand pe strat, la soiurile de salata si la 15-20 cm intre plante pe rand; pe doua randuri pe strat la soiurile tip Cornison si cu distanta de 9-10 cm intre plante pe rand. Norma de samanta se stabileste intre 3-10 kg/ha, in functie de soi, desime si conditiile de sol. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

Deţinătorii sau administratorii de terenuri pe ale căror suprafeţe au fost depistate focare de infestare cu această plantă sunt obligaţi să o elimine. În caz contrar, ei riscă amenzi între 750-5.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, anunţă PMB.

Ambrozia este considerată o specie invazivă, extrem de nocivă prin efectul şi cantitatea de polen răspândită în atmosferă, motiv pentru care anul trecut a fost actualizată legislaţia în domeniu pentru combaterea ei şi s-a trecut la aplicarea acesteia şi în Bucureşti, prin adoptarea unei hotărâri a Consiliului General, transmite Primăria Municipiului Bucureşti, într-un comunicat remis joi mediafax.

Proprietarii sau administratorii cu terenuri infestate de ambrozie care nu o înlătură riscă amenzi între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sancţiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucureşti, transmite sursa citată.

Vineri, 17 Mai 2019 03:00

Poliția Slatina - dotări inedite

Poliția Slatina este prima poliție din țară dotată cu un defibrilator. Asta după ce mai mulți polițiști, în frunte cu comandantul lor, au luat lecții de prim ajutor și au învățat cum se folosește aparatul care salvează vieți.

Defibrilatorul a fost achiziționat după implicarea mai multor oameni ai legii și a organizației sindicale Prolex – totul în urma unui proiect demarat de un simplu polițist care și-a pus în gând să învețe cât mai mulți oameni să folosească primul ajutor de bază în diverse situații critice și care, în prezent, ține un asemenea curs în Slatina, la Biblioteca Județeană, care i-a pus la dispoziție un spațiu.

Vineri, 17 Mai 2019 03:00

Premierul Dăncilă vine la CEO

Alături de șefa Executivului vor veni în vizită și Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș şi secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan. E posibil să ajungă și Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Conform deputatului Mihai Weber oficialii guvernului vor vizita termocentrala și vor purta discuții cu conducerea CE Oltenia, lideri sindicali, dar și angajați ai sucursalei despre viitorul energiei pe cărbune.Liderul PSD Gorj susține că, la Rovinari, se vor purta discuții și despre problema certificatelor de CO2 a căror costuri au ajuns să reprezinte circa 40% din cifra de afaceri a CE Oltenia.

Vineri, 17 Mai 2019 03:00

„Școală europeană” în Dolj

5 unități de învățământ din județul Dolj au primit, în această săptămână, titlul de „Școală europeană” pentru activitățile complexe desfășurate în domeniul proiectelor educaționale cu dimensiune europeană din ultimii ani, informează reprezentanţii Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Este vorba despre Colegiul Național „Carol I”, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii ”C-tin Brâncuși „, Liceul Tehnologic Auto, Liceul ”Voltaire” și Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” Craiova. Aceasta a fost cea de-a XVI-a ediție a Competiției Naționale „ȘCOALA EUROPEANĂ” – 2019:

„Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, Competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, conform jurnalul olteniei

Consilierii locali ai Slatinei au aprobat, recent, Programul anual propriu pentru acordarea de finanţări nerambursabile alocate de la bugetul local pentru anul 2019.

Finanțările se acordă pentru activităţi nonprofit de interes local. Beneficiarii direcţi sunt persoane fizice sau juridice fără scop patrimonial, asociaţii sau fundaţii constituite conform legii sau culte religioase recunoscute conform legii, care realizează obiective de interes public în domeniile cultural, social, sportiv, culte religioase, învăţământ, sănătate,
mediu etc.

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu-Jiu au în cercetare, pentru a doua oară în decurs de o lună de zile, o plângere penală pentru violență la adresa fostei soții pe numele unui ofițer ISU Gorj. Prima plângere penală s-a finalizat cu un avertisment scris pentru angajatul acestei instituții din municipiu, căruia i s-a indicat să-și îndrepte comportamentul față de fosta soție și față de copilul minor, în fața căruia acesta s-ar fi manifestat violent. Ultima plângere penală pentru jignirile aduse fostei neveste, telefonic, a fost înregistrată marți la Poliția Municipiului Târgu-Jiu.

Pagina 1 din 51