Miercuri, 20 Februarie 2019 11:12

Rasele de ovine din România: Merinosul Transilvănean - cu dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este numit și Merinosul de Vest, datorită zonei de vest a țării, unde s-a format. Reprezintă efectivul cel mai numeros din grupa oilor cu lână fină din țara noastră, respectiv peste 2 milioane de capete, ponderea cea mai mare fiind în județele Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj.

Însușirile valoroase ale acestei rase, ca lână fină și deasă, rezistență organică și capacitatea de adaptabilitate pronunțată la condițiile de mediu, au contribuit la extinderea ei în alte zone ale țării, atât pentru creșterea în rasă curată, cât și prin încrucișare cu oile locale de tip Țigaie, pentru formarea diferitelor populații de oi Spancă.Merinosul Transilvănean s-a format într-o perioadă de timp îndelungată, în secolul trecut, din populația locală de oi Țigaie, Țurcană și metiși din Câmpia de Vest a țării, încrucișată cu berbecii din rasele Merinos Rambouillet și Negretti, apoi cu Merinosul precoce și Merinosul unguresc cu pieptene, conturându-se ca o rasă proprie în primele decenii ale secolului trecut.

Ca urmare a participării mai multor rase la formarea lui și a condițiilor relativ diferite de mediu din zonele de creștere, s-au diferențiat două  tipuri, tipul mare creacut în zona de câmpie, și tipul mic sau de coline, crescut în zona colinară.Însușirile morfo-productive. Merinosul Transilvănean se caracterizează printr-un format mijlociu spre mic, cu o dezvoltare corporală mai accentuată la tipul de câmpie.

Citit 1657 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2019 08:38

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
903769

Autentificare