Sâmbătă, 23 Martie 2019 02:00

Tulburarea de personalitate obsesiv- compulsivă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continui seria prezentării tulburărilor de personalitate, întâlnite cel mai des în viața de zi cu zi și în practica psihoterapiei.

Deși trăim experiențe similare in viață, personalitatea este cea care face diferența în modul de a gândi și acționa. Tulburările de personalitate nu sunt catalogate ca fiind boli în sine, pentru că nu au un debut clar și nici tratament. Acestea sunt modele cognitive, emoționale și de relaționare, perturbate și nonfuncționale, care nu permit persoanei în cauză o funcționare normală în viața de zi cu zi.

Tulburarea de personalitate face ca persoana în cauza să aibă dificultăți în a percepe situațiile și în a relaționa cu alte persoane. 

Apar limitări în ceea ce privește activitatea profesională și socialăTulburarea de personalitate OBSESIV-COMPULSIVĂ - face parte din grupa C de tulburări, și are ca și caracteristici principale rigiditatea, controlul, obsesia pentru reguli, perfecționismul.

Obsesiile sunt gânduri care persistă și care crează o stare de anxietate și disconfort psihic, iar compulsiile reprezintă comportamentele repetitive, care au rolul de a reduce această anxietatea provocată de gândurile obsesive. 

Un exemplu foarte simplist ar putea fi: obsesia de a nu fi murdar, determină comportamentul repetitiv de a te spăla pe mâini. 

Încearcă mereu să dețină controlul asupra situațiilor și evenimentelor din viață.

De cele mai multe ori, aceste persoane se pierd în detalii și clarificări inutile și neglijează obiectivul principal al unei activități.

De asemenea, au pretenția ca și cei din jurul lor să respecte regulile și să se conformeze cerințelor lor.

Aleg munca în detrimentul familiei și al relațiilor interpersonale, fiind mereu preocupați de productivitate, de respectarea regulilor și de rezultate.

Deși preocupați de muncă, adesea sunt percepuți ca fiind necooperanți, nu pot funcționa în echipă, dorind mereu să fie în control și să bazându-se doar pe propria persoană. 

CARACTERISTICI predominante:

- rigiditate

- conformism

- perfecționism

- dorința de contro

l- preocupare pentru detali

i - mereu serioși și formal

i- critici cu ceilalți

 - urmează cu strictețe regulile

- nu sunt creativi, nu își folosesc imaginația

- nu reușesc să se relaxeze sau să se bucure de momente 

- nu pot renunța la lucruri sau obiceiuri vechi- nu agrează schimbările de nici un fel- țin la obiceiuri, la tot ce este deja format și sub control- nu se simt bine în prezența persoanelor emotive, nu pot și stiu să empatizeze cu acestea- sunt previzibili și respectă rutina- au idei fixe despre cum se fac lucrurile și nu acceptă să se facă altfel- își planifică până la cele mai mici detalii toate activitățile.

Acestor persoane le este foarte greu să mențină relații cu ceilalți, încercând mereu să controleze și să-și impună regulile și respectarea acestora, atât în viața de familie, cât și la locul de muncă. 

Acest lucru poate fi greu de suportat pentru cei din jur. De asemenea, nu-și pot manifesta sentimentele față de cei dragi, alegând să rămănă reci și inaccesibili.Cauza din spatele tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă nu este pe deplin cunoscută. Este considerată ca fiind rezultatul interacțiunii mai multor factori: biologici, sociali și psihologici.

O familie disfuncțională, cu reguli foarte stricte și cu membri inaccesibili emoțional poate fi un factor în dezvoltarea tulburărilor de personalitate. 

Un mediu familial rece și critic la adresa oricărui comportament al copilului, însoțit de abuzuri fizice și emoționale, poate fi de asemenea, un factor în dezvoltarea unor ritualuri de eliberare a tensiunilor, de mai târziu.

Pentru aceștia, schimbarea este cea mai mare provocare, ei rămânând fideli regulilor și obiceiurilor vechi, așa că, pentru ca psihoterapia să-i ajute, este nevoie de multă răbdare și de o structură în pași mărunți, cu schimbări foarte mici. Trebuie să ținem cont de faptul că aceste tulburări reprezintă caracteristici EXTREME de personalitate și care persistă de-a lungul întregii vieți.Faptul că uneori am avut, izolat, comportamente din cele descrise mai sus, nu înseamnă că există o tulburare a personalității.

În numărul următor Tulburarea de personalitate BORDERLINE.

Pentru mai multe informații accesați:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;
facebook: Psihologie si Psihoterapie Cristina Selea

Citit 1058 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2019 20:07