Vineri, 08 Februarie 2019 22:05

Senzația de DÉJÀ VU

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape fiecare dintre noi, am experimentat cel puțin o dată sentimentul de déjà vu, acea senzație că ai mai trăit cândva acel moment. Studiile arată că aproximativ 70% din populație experimentează fenomenul și că cel mai adesea se produce la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 25 ani. De asemenea, stresul și oboseala pot facilita apariția acestei senzații. 

Termenul este de origine franceză și se traduce „deja văzut”, însă nu se referă numai la ceva văzut cu ochii. Este vorba de a trăi într-un anume moment, un sentiment de familiaritate, un sentiment resimțit ca straniu. Aceasta, pentru că suntem conștienți și siguri ca nu am mai văzut sau făcut acel lucru, și totuși...simțim cu tărie că nu e prima dată când ne aflăm în acea situație. Pentru câteva secunde, întâmplarea pare că a mai avut loc și că totul a mai fost trăit cândva. Poate fi vorba de o persoană pe care o vedem prima dată, despre un loc, despre un miros, despre o discuție pe care am purtat-o. Există foarte multe teorii referitoare la acest subiect, și încă se studiază fenomenul. Primul care a analizat aceste senzații, a fost medicul francez Emil Boirac, acesta definind 3 tipuri de déjà vu : 

déjà vecu - deja trăit

déjà senti - deja simțit

déjà visite - deja vizitat

Acest scurt proces(cu durata de maxim 30 secunde) este legat de funcționarea creierului, iar memoria joaca un rol important în producerea acestuia. Una dintre multele explicații ar fi că multe scene trăite deja, nu ni le putem aminti conștient, însă creierul recunoaște asemănarea și face asocierea acestora, atunci când ne întâlnim cu ceva asemănător.Avem cunoștințe despre foarte multe lucruri și situații, însă noi considerăm și credem că nu știm nimic despre acestea. Acest lucru se întâmplă, pentru că informațiile pe care le considerăm pe moment inutile, se stochează în subconștientul nostru. 

Iar atunci când ne REîntâlnim cu o situație/trăire similară, creierul o recunoaște si o asociază cu cea trăită anterior, de care noi nu mai știm. Toate imaginile rămân stocate în creierul nostru, dar în stare latentă, iar în momentul în care își găsesc un corespondent în lumea reală, unele dintre ele se „activează”. 

Alte teorii susțin că la nivelul creierului se produc un fel de scurtcircuitări, în incercarea acestuia de a crea percepții depre o situație sau un moment anume. Se întâmplă uneori, ca un simplu miros de parfum sau de flori să trezească în noi amintiri despre care ne dăm seama că avem toate detaliile. De asemenea, faptul că nu ne naștem goi, ci venim pe lume cu un bagaj de amintiri și informații din trecutul nostru și al generațiilor anterioare, poate fi un răspuns al faptului că unele experiențe ne sunt familiare și par „deja trăite” . 

Există încă multe speculații pe această temă, misterioasele senzații de déjà vu incă se cercetează , însă toti specialiștii în domeniu susțin că nu există motive de îngrijorare referitor la momentul producerii acestui scurt și straniu fenomen din creierul nostru. Atunci când se întâmplă frecvent să ai déjà vu, sau trăirea este însoțită si de alte senzații, este necesară o evaluare neurologică. Faptul că ai experimentat o dată sau de câteva ori acest lucru, nu reprezintă o problemă în sine.

Pentru mai multe informații accesați: Pentru mai multe informații accesați:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; facbook: Psihologie si Psihoterapie Cristina Selea

Citit 1180 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2019 18:14
Mai multe din această categorie: « Citesc și recomand Cuplul în psihogenealogie »